Velmi důležitou součástí péče o pleť zatíženou sluněním je i její správná výživa. Po ranní hydrataci pleti aplikujeme na vyživení pokožky kvalitní krém s jemnou texturou, aby se dobře vstřebal, velmi vhodné je použít například krém obsahující kyselinu hyaluronovou, hyaluron je nezbytnou součástí pojivové tkáně, má vysokou schopnost vázat vodu, zlepšuje regeneraci pokožky a přispívá k rychlejšímu vstřebávání živin.
Kolagenové doplňky jsou pomocníkem
Velmi dobře pokožku vyživuje a regeneruje také krém obsahující ceramidy, tyto jsou klíčové pro obnovu a hydrataci kožní bariéry, nebo přípravek obsahující kolagen. Tato látka je hlavní bílkovinou obsaženou v kůži, tvoří až 90 % váhy pokožky, pokud vyloučíme vodu. dodává pleti odolnost a pevnost.
Na noční péči jsou ideální kvalitní rostlinné oleje lisované za studena, představují ten nejčistější a nejšetrnější způsob péče o pokožku, neobsahují žádné přídavné látky a přispívají tak k dokonalé regeneraci pleti komplexem přírodních látek v nich obsažených. Nejvyšší standart mezi těmito oleji představuje olej arganový, velmi rychle pokožku vyhladí, zvláční a regeneruje, výborné účinky vykazuje také olej černuchový, díky vysokému obsahu mastných kyselin (až 40 %) a komplexu vitamínů a minerálů pleť dokonale vyživuje, změkčuje, hydratuje a zpomaluje stárnutí pokožky.
Dobré regenerační účinky vykazuje také olej mandlový, obsahuje silné antioxidanty vitamíny A a E, celou řadu minerálů, glyceríny a mononasycené mastné kyseliny, které výrazně regenerují vrchní vrstvu pokožky. Tyto přírodní oleje se aplikují na navlhčenou pleť jemným poklepem a masáží, suchou pokožkou by nebyly vstřebány. Dobrou volbou při péči o pleť jsou přírodní másla, výborné účinky má například bambucké nebo kakaové máslo, díky vysokému obsahu lipidů pleť dokonale vyživují a regenerují.
I na stravě záleží
Nedílnou součástí procesu regenerace pokožky je i životospráva obsahující antioxidanty, látky, které brání poškození pleti volnými radikály. Právě teď začínají dozrávat plody, které jsou těmito látkami přímo nabity, ostružiny, borůvky a brusinky obsahují silné antioxidanty – vitamíny A a E, dále antokyany a flavonoidy, fialové hrozny kromě vitamínů obsahují velké množství antioxidantu resveratrolu, švestky, slívy, renglody a mirabelky jsou nabity flavonoidy a snad největší bombou v tomto směru jsou oranžové plody rakytníku řešetlákového, obsahují velké množství vitamínu C, E, antioxidanty karotenoidy a flavonoidy.