Jakých chyb se dopouštíme při přípravě ryb?

Ryby sice nemá každý v lásce, ale jelikož se dnes lidé snaží žít zdravěji, i rybám přichází na chuť. Z ryb lze vykouzlit mnoho zajímavých a chutných pokrmů, proč se tedy jim vyhýbat? Je však třeba poznamenat, že ne každý s rybami umí zacházet. Mnozí lidé dělají při přípravě ryb chyby, které mohou rybímu masu uškodit nebo mohou způsobit únik tělu prospěšných látek, které se v rybě nachází v tak hojném množství. Prozraďme si proto, jakých chyb se při přípravě ryb dopouštíme, a vyvarujme se jim.

Ať už připravujete jen kapra jednou ročně, a to na Štědrý den, nebo milujete ryby tak, že je zařazujete do jídelníčku aspoň jednou týdně, je třeba vědět, jakých chyb se vyvarovat, aby ryba nepřišla o vitaminy a jiné tělu prospěšné látky.

Rozmrazování při pokojové teplotě

Drtivá většina lidí rozmrazuje jak rybí maso, tak i drůbeží nebo jiné maso tak, že ho dá na kuchyňskou linku a rozmrazuje ho při pokojové teplotě. Jenže to je chyba. Samozřejmě nejlepší je kupovat rybu čerstvou, ale pokud máte rybu mraženou, rozmrazujte ji pomalu přes noc v lednici v chladu.

Odstraňování kůže

Při přípravě velmi často odstraňujeme kůži dříve, než dáme rybí maso na pánev nebo na gril. Jenže i ten, kdo kůži na rybě rád nemá, měl by ji sundávat až na hotové surovině. Díky kůži drží rybí maso lépe pohromadě, navíc díky ní je chuť masa naprosto jiný – výraznější a lepší, jelikož se při smažení či grilování chuť z kůže uvolňuje do celého masa.

Solení předem

Rybu mnozí lidé solí předem. Pravdou ale je, že by se nemělo solit ani kořenit předem, jelikož bude mít ryba naprosto jinou chuť. Až na závěr smažení nebo grilování se doporučuje použít hrubou sůl, která rybě dodá naprosto odlišnou chuť.

Nerozpálená pánev

Pokud není pánev nebo gril dobře rozpálený, pak maso začne pouštět šťávu i s bílkovinami na povrch a přichytnou se tam, nezůstanou uvnitř. Maso se tak stane méně výživné.