Bez cibule se v kuchyni neobejdete  

Existuje nějaká potravina, která je prospěšná zdraví a zároveň chutná a pro šmak pokrmů téměř nepostradatelná? Ano. Většinou vás sice rozpláče, ale bez ní byste smutnili ještě víc. Cibule nahradit zkrátka nejde.  

Pálivá spasitelka  

Od nepaměti byla cibule nedílnou součástí naší kuchyně. Společně se solí jde o dvojku, se kterou vykouzlíte i z nudných surovin chutné jídlo. Tak má stačí, abyste rozmazlili chuťové pohárky. To pravé kouzlo cibule ale není v její nenapodobitelné chuti, ale především v obsažených látkách, které tělu při pravidelné konzumaci v mnohém pomáhají a z dlouhodobého hlediska přináší celou řadu benefitů. Škoda, že tolik lidí se jí straní pro její obsah síry, která stojí za štiplavou vůní a chutí. WHO přitom doporučuje, že stačí pouhých 50 gramů denně, abyste si zaručili všechny zdravotní bonusy.  

Pro klidný dech  

Výtažky z cibule napomáhají stahování průdušek a předchází astmatickým záchvatům a alergickým reakcím. Tato nenápadná zelenina je účinná i při léčbě bronchitidy, laryngitidy, běžného nachlazení, angíny, pro chronickém kašli a rýmě. Bojuje proti všemu, co brání klidnému a plynulému dýchání.  

Proti rakovině  

Statistiky už mnohokrát potvrdily, že častá konzumace cibule je nápomocná při nádorových onemocněních. V Georgii, v Řecku nebo v Číně dokázali, že výskyt rakoviny žaludku se po cibuli snížil téměř o polovinu. Mohou za to sulfidy bránící bujení a rozvoji nemoci. Čas od času se tedy vyplatí vsadit na ostřejší chuť a zapotit se u jídla, tělu takový očistec prospívá a pročistí ho a zbaví všech toxinů, které by mohly později způsobit těžko léčitelné potíže.  

Srdeční záležitost  

Správná funkce srdce je základ pro zdraví člověka a z velké části se na tom může podílet právě cibule, pokud ji pustíte do svého jídelníčku. Nejde jen o ochranu před kardiovaskulárním onemocněním, ale i o nižší cholesterol a krevní tlak, hladinu cukru a srážlivost krve.