Káva: zajímavosti, které jste o ní ještě neslyšeli

Káva patří k nejrozšířenějším teplým nápojům. Její hořkou chuť si zamilovali lidé na celém světě. Zatímco Češi si ji nejraději dochucují mlékem a cukrem, existují i zajímavější způsoby jejího ochucení. Skořice, kardamom a další koření mohou nápoj osvěžit a povznést jej na novou úroveň. Inspirovat se můžete v zahraničí. Nicméně to nemění nic na tom, že svou kávu si nejraději užijeme jen tak. Bez koření.

Sladké plody

Káva je nápoj, který se připravuje z pražených kávových zrn. Je třeba si uvědomit, že tato zrna jsou čerstvá, než se zpracují v lahodný nápoj. A čerstvá kávová zrna tak trochu připomínají třešně. Mají sladkou chuť, která se může lehce lišit v závislosti na podmínkách, v jakých kávovník roste. V každém případě je možné plody konzumovat i syrové. Jejich dostupnost je ale bohužel mnohem horší, než v případě pražených zrn.

káva

První šálek kávy

Slyšeli jste legendu, která se vypráví o tom, jak vlastně vzniknul první šálek kávy? V Etiopii žil pastevec, který své kozy zavedl pod strom, kterému dnes říkáme kávovník. Kozy se najedli červených plodů tohoto stromu a začali být velmi energetické. Tento účinek pocítil pastevec i na sobě, když několik plodů také snědl. Přinesl je islámskému mnichovi, který ale s jejich konzumací nesouhlasil, a proto hodil plody do ohně. Nádherná vůně, která se nesla vzduchem, ale donutila lidi plody z ohně dostat ven, aby je uchránili před spálením. Tyto plody si namleli a zalili horkou vodou. A tak vznikla první káva.

Rozvod kvůli kávě

Na konci 15. století byla káva extrémně oblíbená zejména v Turecku. Zde jste mohli narazit na každém rohu na kavárnu. Podle legendy prý v platnost vešel zákon, který umožňoval ženám rozvést se se svým mužem v případě, že jim neposkytne dostatečné množství kávy! Co myslíte, byla tato legenda pravdivá?

Čím světlejší, tím více kofeinu

Je pravdou, že čím světlejší jsou kávová zrna, tím více kofeinu obsahují.

Jedna z nejvíce šokujících věc o kávě

Co mnoho lidí neví, je to, že kávové zrno může být nelegálně pěstováno a sklízeno pomocí nucené práce a otroctví. Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) je kávové zrno jednou z nejvíce obchodovaných komodit v rámci nucené práce a otroctví. Mnoho lidí, kteří pracují na plantážích, kde se pěstuje káva, je nuceno pracovat v nehumánních podmínkách a jsou vystaveni fyzickému a psychickému násilí. Tento problém je často skryt za kulisy a mnoho spotřebitelů si neuvědomuje, jaké podmínky jsou spojeny s produkcí kávy. Proto je důležité zvolit značky kávy, které se snaží minimalizovat riziko nucené práce a otroctví, a podporovat transparentnost a spravedlivé podmínky pro pracovníky v celém zásobovacím řetězci.