Jak chybujeme při přípravě espressa

Espresso je tím pravým startem dne, dalo by se říct. Je to druh kávy, který má opravdu grády. Tedy pokud ho připravujete ze skutečně kvalitní výběrové kávy, a to v kvalitním stroji, jenž do hrníčku přesune veškeré aroma a také oleje či cukry, které se v zrnkách nachází. Mnozí lidé espressu zrovna neholdují, většinou je však na vině nějaká z chyb při přípravě espressa. Pojďme si zmínit ty nejčastější, které nám mohou kofeinový zážitek značně znepříjemnit.

Každý gram rozhoduje

Věděli jste, že při přípravě kávy byste si ji měli vážit? Důvodem, proč vám espresso nechutná může být například to, že je příliš slabé nebo naopak příliš silné. A těmto scénářům se vyhnete ve chvíli, kdy si začnete výběrovou kávu vážit. Protože stejně jako při pečení, i tady se každý gram počítá. 

Všímat si toho například můžete v profesionálních kavárnách, kde také baristé váží každý gram. Vedle kávovaru mají váhu (pokud tedy není váha součástí kávové techniky) a každou dávku si pečlivě odváží, aby vznikla přesně taková chuť, jaká vzniknout má.

Když máte pákový kávovar

Vůbec nejlepší espressa jsou z tradičního pákového kávovaru, ale je pravdou, že ne každý takový typ kávovaru používá s radostí nebo správně. Bohužel právě stlačování kávy v páce je jedním z důvodů, proč není požitek z kávy takový, jaký jste si představovali. 

Velmi často se vlivem nesprávného používání pákového kávovaru, konkrétně vlivem nedostatečného stlačení, nedokáže správně extrahovat káva a ve výsledném nápoji se mohou nacházet hrudky. 

Pozor na studené kávovary

Jednou z mnoha častých chyb je také to, že lidé si chtějí připravovat vynikající espresso prakticky ve studeném, nenahřátém kávovaru. Jenže v takto chladném stroji se opravdu nic neudělá. Je důležité mít nahřátou hlavně vodu, která má být opravdu horká (klidně ve výsledku až o 96 stupních Celsia). 

Pokud se sníží teplota vody, která poteče k páce, rapidně se tím také sníží výtěžnost extrakce espressa.